Филми и сериали, които да гледате през октомври


Миналата година ви споделих пост с книги (линк
тук), които бих искала да прочета през есента. Този път обаче ще ви представя филми и сериали, които вие да гледате. Не съм голям почитател на хоръра и поради тази причина почти няма да има предложения от този жанр. А ако пък вие имате любим сериал/филм на тази тематика, може да го споделите в коментарите. Подредбата при филмите е от забавни към мистериозни и накрая страшни, а при сериалите - от криминални и фентъзи към мистерии и паранормални.

Филми:
1. „Омагьосване“ (2005г.) - Никол Кидман се превъплъщава в милата вещица Изабел, която иска да води по-нормален живот. Един ден Изабел се запознава с актьора Джак Уаят, който търси своята екранна партньорка за римейка на „Омагьосване“ от 1964г. Джак избира Изабел и вещицата се потапя в света на киното, където бива подценявана, и накрая решава да направи една дребна магия. Филмът със сигурност попадана в категорията романс/комедия и ви го препоръчвам, ако искате да гледате нещо разтоварващо.

2. „Отмъщението на бившата“ (Blithe Spirit, 2020г.) - Чарлз, известен криминален писател, трябва да измисли сценарий за една от книгите си, но попада в писателски блокаж. И когато вижда представлението на медиума Мадам Аркати, той решава да включи окултното в сценария си. Така кани Мадам Аркати, която е измамница, в дома си, за да проведе сеанс и самият Чарлз да почерпи вдъхновение. Само че медиума призовава първата му съпруга и негова муза Елвира, на която не ѝ е приятно, че той я е заменил с нова съпруга (Рут) и започва да сее хаус. Мнението ми за този филм е 50 на 50, но както в случая с „Омагьосване“, не напряга.

3. „Булката труп“ (2005г.) - Една класика, която толкова много харесвам. Предполагам, че повечето от вас знаят за какво става въпрос, но нека все пак ви запозная малко със сюжета. Анимацията, имаща готически подтекст, представя Виктор, който трябва да се ожени за Виктория. Само че нещата се объркват и Виктор попада в света на мъртвите, където е принуден да се ожени за Емили, която би направила всичко, за да го задържи при себе си. Колкото и да обичам този филм, намирам няколко минуса, като единият от тях е недобре изградената връзка между Виктор и Виктория.

4. „Тъмни сенки“ (2012г.) - Още един филм на Тим Бъртън, който ми е фаворит. Джони Деп играе ролята на Барнабас Колинс -  превърнатият от вещицата Анджелик вампир. В продължение на два века той е затворен в ковчег, но успява да се измъкне и да се върне в семейното имение, където живеят неговите наследници. Барнабас се опитва да върне славата на семейството, което се прочуло с риболовния бизнес, но това означава, че отново ще се изправи пред Анджелик.

5. „Последна нощ в Сохо“ (2021г.) - Тук няма никакви фентъзи елементи освен факта, че Елоиз, местейки се от провинцията в Лондон, за да учи за моден дизайнер, се прехвърля в 60-те години на миналия век в Сохо. Елоиз проследява живота на Санди - момиче, мечтаещо да стане певица, и нейните трудности и жертви, за да се издигне. Само че всичко това се оказва един сън. Дали обаче Санди не е истинска? Аня Тейлър-Джоунс (Санди) се е справила чудесно с ролята си, както и Мат Смит като Джак. 

6. „Вади ножове“ (2019г.) - Главата на семейство Тромбли известният писател Харлан Тромбли бива намерен мъртъв. И в къщата пристига детектив Беноа Блан, който да разследва смъртта му. Сюжетът се приближава до този на поредицата „Игри на наследство“ с тази разлика, че няма загадки, оставени от писателя, които семейството да разгадава. Смъртта на Харлан Тромбли нещастен случай ли е, или планирано убийство? На моменти филма е напрягащ, в други е забавен, но през цялото време е заинтригуващ и интересен.

7. „Пурпурният връх“ (2015г.) - Това е готически романс, проследяващ младата дама Едит, която след смъртта на баща си се жени за тайнствения Томас Шарп. Двамата се местят в имението на Томас в Северна Англия, където живее и неговата сестра Лусил. Само че имението е прогнило и страховито, а семейство Шарп е почти пред фалит. Духове, семейни тайни и напрягащи моменти правят „Пурпурният връх“ идеален за този период от годината.

8. „Вила Роза“ (2013г.) - Единственият български филм, включен в този пост. Вдъхновен е от истинско събитие - убийството в Еленския балкан. Нека обаче се върна малко назад, за да ви разкажа как се е стигнало до тази случка. През 1985г. двамата младоженци Васил и Надя решават да прекарат медения си месец във вила „Роза“. През деня всичко е наред, но вечерта нещата се променят. Например Васил се буди и вижда вълк до леглото, а от очите на животно има нещо дяволско. От този момент нататък веселият Васил започва да се променя и отчуждава. И просто така убива жена си и другите хижари. Чела съм доста негативни мнения, но на мен ми допадна. Да, има сцени с бавно действие и да, актьорската игра не е кой знае каква, но представя български неразрешен случай, за който преди това не са чували много хора, и има напрягащи моменти, задържащи вниманието.

9. „Улица на страха“ (2021г.) - Това всъщност е поредица от три филма - „Улица на страха 1994“, „Улица на страха 1978“ и „Улица на страха 1666“. Добре дошли в Шейдисайд - малък град, в който периодично стават убийства. Интересното е, че убийците са хора, които по принцип не биха постъпили по този начин. Години след последното убийство нещата започват да се повтарят и група приятели решават да разберат пред какво са изправени. И това не е обикновен човек, а вещица, умряла преди повече от триста години. Втората част ни пренася през 1978г. в летния лагер на Шейдисайд и съседното градче Сънивейл. Докато поредният убиец вилнее, няколко деца научават повече за вещицата Сара. Третата и последна част отново ни връща назад във времето - когато Сара е била младо момиче, и разказва истинската история за случилото се през 1666г. Във втората половина отново сме в 1994г. и героите от първия филм трябва да се изправят пред злото. Въпреки името на поредицата и няколко кървави сцени не смятам, че „Улица на страха“ трябва да се води като хорър. Но ако се притеснявате, може да изгледате трейлъра.

10. Вселената „Заклинанието“ (От 2013г.) - Тук вечи си говорим за хорър филмите и не включвам само един определен филм, а няколко. Започвам със „Заклинанието 1“ и „Заклинанието 2“. Третият няма да го споменавам, защото останах разочарована. Сюжетът на филмите, както и на останалите от тази вселена, са по действителни случаи. „Заклинанието“ и „Анабел“ са част от случаите на известните изследователи на паранормални случаи Ед и Лорейн Уорън. Споделям и последните (до момента) излезнали филми „Монахинята“ и „Проклятието на плачещата жена“. Ще си позволя да не разказвам сюжетите им, защото, първо, абзацът ще стане прекалено дълъг, и второ, вярвам, че сте чували за тези филми. 


Сериали:
1. „Убийства в Мидсъмър“ (От 1997г.) - Започвам с един много любим сериал. Въпреки уютната и спокойна обстановка в графство Мидсъмър убийствата дебнат зад всеки ъгъл. Главен инспектор Барнаби и неговият помощник имат за цел да ги разкрият, като в същото време сериалът потапя в идеалистичната атмосфера на английската провинция. Имам традиция в дъждовните дни, когато съм свободна, да си пускам по няколко епизода и заедно с Барнаби да разрешавам случаите. 

2. „Аз, вещицата“ (A Discovery of Witches, 2018-2022г.) - Адаптация на книга, която според мен е много успешна. Даяна, професор по история на науката и вещица, среща Матю, древен вампир, и двамата тръгват по следите на алхимическия ръкопис „Ашмол 782“, в който се смята, че се съдържа информация за произхода на свръхестествените създания. Вещици, вампири, магия, борба за сила и власт и пътуване във времето - приключенията на Даяна и Матю нямат край.

3. „Свръхестествено“ (2005-2020г.) - Сериал, който все още не съм довършила, но това не ми пречи да му се наслаждавам, защото във всеки епизод братята Сам и Дийн Уинчестър разследват различни паранормални случаи, вдъхновени от различни легенди и фоклори. Признавам обаче, че съм отвикнала да гледам сериал със сезони, състоящи се от 20+ епизода. 

4. „Нанси Дрю“ (От 2019г.) - Доста от вас са чували за Нанси Дрю - комиксовата героиня, разрешаваща загадка след загадка. Този герой получава доста телевизионни изяви, но аз обръщам внимание на най-новата. В адаптацията от 2019г. Нанси отлага кандидатстването си в университета, докато се справи със смъртта на майка си. В същото време се забърква в разследването на убийство, което в крайна сметка ѝ разкрива тайни за собстеното ѝ семейство. С всеки следващ епизод „Нанси Дрю“ навлиза в света на свръхестественото. На мен този сериал много ми харесва заради обстановката, героите и преплитането на нормалното и мистериозното.

5. „Смразяващите приключения на Сабрина“ (2018-2020г.) - Още един сериал, посветен на комиксов герой - вещицата Сабрина Спелман. На шестнадесетия си рожден ден Сабрина трябва да избере - човешкия или вещерския живот. Само че тя не може да се откаже от нито единия и започва да балансира между доброто и лошото, докато се бори срещу злите сили, изправили се пред семейството и приятелите ѝ. Ако сте почитатели на магията и вещиците, вярвам, че сериалът ще ви хареса. 

6. „Свърталище на духове“ (The Haunting of Hill House, 2018г.) - Заедно с „Призракът от имението Блай“ са последните сериали, които съм гледала въобще, и побързах да ги включа в този пост, защото наистина си заслужават, най-вече този. Със сцени, които прекрасно се преливат, „Свърталище на духовете“ паралелно проследява живота на младите и вече пораснали деца от семейство Крейн. А в центъра на сюжета е Хил Хаус - огромно и страховито имение, което или ще прогони жителите си, или ще ги прибере за вечни времена. Тук-там има по някоя страшна сцена, но е в границите на разумното. 

7. „Призракът от имението Блай“ (The Haunting of Bly Manor, 2020г.) - От създателите на „Свърталище на духовете“ е представена нова историята, развиваща се в мистериозно имение, само че този път мястото е провинцията на Англия. Доста от героите в горе споменатия сериал се появяват и тук, превъплътени в нови роли. Така например актрисата Виктория Педрети е Дани, която трябва да се грижи за две осиротели деца в имението Блай. Както обаче се досещате, нещата не стоят точно така и постепенно се научава как се е стигнало до повята на духове в имението. 

За накрая оставям линкове за два списъка с филми, от които по-голяма част са от хорър жанра. My favourite horror movies - тук и Halloween - тук. Също така, ако ви се гледа как някой разследва паранормални места, ви препоръчвам ютюб канала „Sam and Colby“ - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар