„Белязания цар“ от Лий Бардуго

Николай Ланцов винаги е носил в себе си дара на непостижимото. Хората на Равка не знаят какво му струва тяхната кървава гражданска война и той възнамерява това да остане така. И все пак, с всеки следващ ден тъмната магия вътре в него расте и заплашва да разруши всичко, което е постигнал досега.

С помощта на млад монах и легендарен вихротворец Николай се отправя на пътешествие из Равка, за да се пребори с ужасяващото наследство. Той ще рискува всичко, за да спаси страната и себе си, но някои тайни не могат да бъдат погребани, някои рани не могат да бъдат излекувани.

Още щом приключих „Падение и подем“ исках да се докопам и до дуологията за Николай, който е един от любимите ми персонажи. Така че бях много развълнувана, когато я започнах. Имах високи очаквания и те се оправдаха. Лий Бардуго е успяла да балансира между описанията за живота на равкийците след края на войната и сегашните проблеми на Николай и най-доверените му хора, което много ми допадна, защото се срещнах и с другите си любими герои. Следващите редове ще бъдат изпълнени със спойлери както от трилогията „Сянка и кост“, така и от дуологията „Шест врани“. Затова четете на ваша отговорност.

По време на войната Николай бива измъчен от Тъмнейший, който му оставя един „подарък“. Чудовище. Чудовище, което в продължение на три години царят успява да контролира. До момента, в който нови „чудеса“ започват да се появяват из Равка и Николай, заедно със Зоя и с близнаците, тръгва на пътешествие, за да разбере дали тези чудеса са свързани с чудовището. Имам чувството, че чак сега се разкива истинската същност на Николай. Читателят разбира защо винаги е все така усмихнат, какво е било детството му и как успява да предразполага всички хора - от селяни до високопоставени личности. Едни от любимите ми моменти, свързани с него, са закачките му със Зоя и желанието му да помогне на изтрадалия си народ. Жертвоготовността му за Равка непременно трябва да бъде за възхищение. Той не е длъжен да създава нови реформи и закони, но го прави, защото иска страната му отново да живее в мир.

Зоя е героиня, която още в „Престол и щурм“ ме изненада с това, че застана на страната на Алина. Тогава не знаех защо го е направила, но в „Белязания цар“ Лий Бардуго разказва историята на още един от персонажите си. Това, което научих за Зоя, я издигна още повече в очите ми. Имала е трудно детство, което я е накарало да се закълне, че повече няма да бъде наранена, че трябва да е силна, за да оцелява, и че няма нищо дарум. И от последователка на Тъмнейший се превръща в довереник на новия цар. Зоя неведнъж доказа, че е истински борец, и че ще се бори за живота на Николай до последно. Няма как да не спомена, че дори ги виждам двамата като двойка с тези хапливи реплики, които си разменят, доверието и прятелството, които споделят. Така че ще видим какво е измислила Лий Бардуго.

Третата гледна точка в книгата разказва за новото приключение на Нина Зеник. Николай я праща във Фйерда не само за да шпионира за него, а и за да я отвлече от мислите ѝ за смъртта на Матиас. Нина е изнедата в книгата за мен. Не очаквах, че ще се появи, а още по-малко, че ще има такава важна роля в историята. Но нека си призная, че нейните глави не ми бяха чак толкова интересни. Просто желаех по-бързо да науча какво ще стане с Николай, ще намерят ли лек за чудовището и каква е историята на Зоя. Обаче благодарение на нея, се научава, че фйерданците не са спрели да залавят Гриша и да им дават парем. Винаги се смеех, когато Нина реагираше на нещо по своя си начин или пък когато не си държеше езика зад зъбите. И точно по противоположния начин реагирах, когато ставаше дума за Матиас и за живота на Нина с него. Все още не знам дали да поздравя Лий Бардуго за това решението да убие Матиас, или да ѝ се сърдя.

Женя, Давид, Толя и Тамар - герои, които с удоволствие отново срещнах. Тези четиримата заедно със Зоя са най-доверените и подкрепящи хора, които служат на Николай. Без тях той едва ли би бил толкова сигурен в решенията, които взима. Елизавета, Юрис и Григорий са едни от новите персонажи в книгата. С тяхната поява се разкриват доста неща за легендите, свързани със светците, които Гриша почитат. Тримата показаха на Зоя, Николай и монаха Юри, че светът, в който живеят, е доста по-различен от този, в който първите Гриша за живели. 

„Белязани цар“ събира герои от „Сянка и кост“ и „Шест врани“, които заедно да работят за едно по-добро бъдеще на Равка. А в същото време Николай трябва да се бори не само за бъдещето на народа си, а и за собственото си.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар