„Малибу в пламъци“ от Тейлър Дженкинс Рийд

Малибу, август 1983 година. Кипи трескавата подготовка за ежегодното парти на Нина Рива по случай края на лятото. Всички искат да се докоснат до прочутото семейство Рива: Нина, талантливата сърфистка и топмодел; братята ѝ Джей и Хъд, единият – шампион по сърфинг, другият – уважаван фотограф; и малката им сестра Кит. Братята и сестрите са обект на голямо внимание не само в Малибу, но и по целия свят − отчасти тъй като са деца на легендарния певец Мик Рива.

Единственият човек, който няма желание да участва в купона, е самата Нина. Тя никога не е искала да бъде център на вниманието, а отгоре на всичко съвсем наскоро е била подложена на публично унижение, когато съпругът ѝ - известен тенисист - я изоставя. И може би Хъд − защото трябва да направи дълго отлагано признание пред брат си, с когото цял живот са били неразделни. Джей, от своя страна, брои нетърпеливо минутите до началото на партито, когато ще види момичето, което е завладяло мислите и сърцето му. Кит също има тайни − включително неочаквания гост, когото тайно е поканила.

В полунощ на партито вече ще цари пълен хаос. На сутринта имението на Рива ще бъде изпепелено от пожар. Но преди първата искра да припламне, алкохолът ще се лее, музиката ще гърми и на бял свят ще излязат дълго пазени тайни. Малибу в пламъци е историята на незабравима нощ в живота на едно семейство: нощта, в която всеки трябва да избере какво от миналото да загърби и как да продължи напред.

„Малибу в пламъци“ е една от най-очакваните от мен книги, излезнали тази година на българския пазар. Причината за това е Тейлър Дженкинс Рийд, която в последните години се превърна в един от любимите ми автори, и винаги чакам с нетърпение да взема новата ѝ книга в ръце и да се потопя в света на измислените от нея герои, които всеки път ми се струват прекалено реални.

Само че нещата с този роман се оказаха малко по-различни. Не знам до колко са били високи очакванията ми, но аз се насладих на „Малибу в пламъци“, въпреки че смятам, че е с една идея по-слаба от другите книги на авторката. Насладих се на атмосферата - разходки по плажовете, сърфиране на вълните и дългите летни дни. Насладих се и на сюжета, който дотолкова ме плени, че за два дена прочетох романа. Само че най-големият минус на „Малибу в пламъци“ е липсата на задълбочени образи.

Романът разказва за четирите деца на Мик Рива (случайно да ви е познато името отнякъде?). Нина е най-голямото и именно тя е най-потърпевшата от цялата драма между родителите ѝ. От малка ѝ се налага да се грижи за братята и сестра си и да започне да работи в семейния ресторант. Тези трудности може би в началото започват да я пречупват, но тя стиска зъби и не спира да се бори, защото знае, че тя е единствената надежда за семейството си. Вярвам, че именно тези моменти я правят толкова силна и независима жена. А когато става модел и започва да изкарва повече пари, отколкото се е надявала да види, за първи път от години си позволя да се отпусне и да мисли за своите нужди. Кит - най-малкото дете в семейство Рива, е момиче, което казва това, което мисли, но в същото време се чувства в сянката на братята и сестра си. Тя, също като останалите, мечтае да прекара живота си на сърфа, но желае да се прочуе със собствено си име. За съжаление, повече няма какво да споделя за нея, защото главите от нейна гледна точка бяха малко на брой и не можах да я опозная по-добре. 

Джей е запленен от сърфирането още от дете, когато за първи път влиза във водата и яхва вълните. С годините това хоби се превръща в негова професия и с брат си Хъд, който е професионален фотограф, заедно обикалят света по състезания и фотосесии. Тяхната връзка е описана най-добре и най-подробно. На практика израстват като близнаци и нито един от тях не знае какво да прави без другия. Понякога се карат, понякога се бият, но братската им любов е по-силна от всичко и в крайна сметка си прощават. И Хъд силно се надява брат му да го обича достатъчно, за да приеме това, което е направил. Признавам, че почувствах Хъд най-близък от всичките Рива, защото е по-затворен в себе си и предпочита да вижда света през обектива на фотоапарата. Често избира да мълчи вместо да говори празни приказки, но Нина, Джей и Кит знаят, че каквото и да става, той ще е до тях и ще ги подкрепя.

Харесах децата Рива и се възхищавам на силата, която притежават, за да се справят с всичките предизвикателства още от ранна възраст. Научили са се да успяват без чужда помощ и въпреки че са деца на Мик Рива, славата по никакъв начин не ги е засегнала и са останали човечни. Като цяло обаче не успях да изградя връзка с тях, както се случи с Евелин Хюго и Дейзи Джоунс. Някак си Тейлър Дженкинс Рийд не е наблегнала достатъчно на тях, а се е опитала да представи колкото се може повече персонажи без да задълбочава.

Допаднаха ми няколкото различни сюжетни линии. Рийд представя на читателя запознанството на Мик Рива и Джун и техният общ живот, който е изпълнен с много компромиси от страна на Джун, които в крайна сметка обаче се оказват напразни. В началото цялото внимание бе обърнато към тях и връзката им и както казах, авторката, дори и да е искала, не е успяла да обърне необходимото внимание на децата Рива. 

И все пак „Малибу в пламъци“ ми хареса. Имам няколко забележки, но интересният сюжет и добрите описания компенсираха. Заради това романът получи 3.5✩. Препоръчвам го на всеки, който е почитател на Рийд и който желае да се потопи в атмосферата на Малибу със своите плажове и вълни, готов да посрещне всеки сърфист.
Ревю на „Дейзи Джоунс & The Six“ - тук.
Ревю на „Скандалният живот на Евелин Хюго“ - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар